La Marató de TV3 finançarà un projecte sobre la prevenció, el diagnòstic precoç i la gestió de les ITS entre els joves de Catalunya
22/11/2024
L’Hospital Carmelo, situat a la ciutat de Chókwè, a la província de Gaza, al sud de Moçambic, té 135 llits d’internament i consultes externes per a 9.800 persones que viuen amb el VIH/Sida, 1.500 amb tuberculosi i 2.000 amb patologies cròniques com hipertensió, diabetis, cardiopaties i pneumopaties.
L’Hospital està liderat per la Germana María Elisa Verdú (a la foto), metgessa i missionera de l’Orde de les Filles de la Caritat, que fa més de 40 anys que treballa a l’Àfrica. De fet, l’Hospital Carmelo es troba dins del sistema nacional de salut de Moçambic pel tipus de patologies que s’hi tracten, però la comunitat de religioses s’encarrega de la seva gestió.
L’embrió de la col·laboració entre institucions
El Dr. Xavier Vallès, metge de l’Hospital Germans Trias i investigador de la Fundació Lluita contra les Infeccions, va conèixer en una estada professional a Moçambic a la Dra. María Elisa Verdú, la qual li va expressar la necessitat i voluntat d’establir una col·laboració entre l’Hospital Carmelo i una institució de recerca europea que els pogués aportar formació i els recolzés en diferents aspectes. Així doncs, aprofitant una visita de la Dra. Verdú a Barcelona el Dr. Vallès la va posar en contacte amb el Dr. Bonaventura Clotet i el Dr. Roger Paredes, així com amb la Fundació Lluita contra les Infeccions. A partir d’aquí va néixer la proposta de col·laboració. La infermera Anna Chamorro de la Unitat d’Assajos Clínics (CTU) de la Fundació estava preparada per engegar el projecte, però malauradament la pandèmia de la covid-19 va impossibilitar dur-lo a terme.
Relació estable de treball prevista per aquest 2024
En aquest moment el Dr. Martí Vall (a la foto), metge del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i investigador de la Fundació Lluita contra Infeccions, està liderant un projecte que pretén impulsar una relació de treball estable amb l’Hospital Carmelo. La finalitat de la col·laboració és crear una infraestructura permanent de recerca que permeti fer realitat projectes d’investigació en malalties infeccioses, així com de formació dels equips assistencials de l’Hospital. Amb aquest objectiu aquesta setmana s’incorpora al Servei de Malalties Infeccioses durant dos mesos el Dr. Bartolomeu Chongo, llicenciat en medicina per la Universitat Eduardo Mondlane, amb el propòsit de conèixer el Servei i les seves àrees d’expertesa. Alhora, el Dr. Chongo aprofitarà la seva estada a Catalunya per formar-se en la implementació d’estudis de recerca com els que liderem des de la Fundació Lluita contra les Infeccions. Aquesta estada ha estat possible gràcies a una beca de cooperació atorgada pel Col·legi de Metges de Barcelona.
Tal com comenta el Dr. Martí Vall l’objectiu d’aquest projecte és mirar de crear una estructura estable de col·laboració amb un hospital africà que atén un nombre important de pacients afectats per diferents malalties infeccioses de gran impacte. El Dr. Vall que ha treballat a l’Àfrica en diferents ocasions, destaca que els professionals d’aquest continent estan motivats i força ben formats, però no disposen dels recursos necessaris per portar a terme diagnòstics acurats com en els països de rendes altes. De totes maneres, el Dr. Martí Vall considera que el fet d’haver de treballar amb menys recursos empeny els professionals a abordar el pacient des d’una visió més holística i menys fragmentada.
Aquest projecte vol ser un exemple de col·laboració entre països, institucions i professionals compromesos que serveixi per obtenir resultats positius en la salut de les persones de països de rendes baixes a través de la recerca i l’assistència.
22/11/2024
19/09/2024
29/08/2024
Compartir