Tornar a actualitat

Repte aconseguit! Tanquem el Giving Tuesday amb 16.350€ per tractar l’esquistosomiasi

29/02/2024
Repte aconseguit! Tanquem el Giving Tuesday amb 16.350€ per tractar l’esquistosomiasi

El novembre passat, des de la Fundació Lluita contra les Infeccions vam iniciar una campanya per conscienciar i recollir fons per l’esquistosomiasi, una malaltia oblidada i desatesa que, si no es diagnostica a temps, pot causar problemes molt greus.

Aprofitant el moviment global del Giving Tuesday, la doctora Sílvia Roure i la seva pacient Emebet van proposar un repte: aconseguir 16.000 € per detectar, tractar i curar 200 persones amb esquistosomiasi. Amb la col·laboració de més de 120 persones solidàries, hem aconseguit superar la crida inicial i reunir 16.350 €.

Amb aquests diners podrem fer cribratge a través d’analítiques de sang i tractament a més de 200 persones. Aquesta acció és molt important perquè, si es detecta la infecció a temps, el tractament té una efectivitat del 90%.

Una malaltia oblidada

L’esquistosomiasi és una de les principals infeccions desateses al món segons l’Organització Mundial de la Salut. S’adquireix principalment a països de l’Àfrica subsahariana quan la persona entra en contacte amb l’aigua de rius o llacs infectats pel paràsit que provoca la malaltia. Aquest paràsit penetra a través de la pell i pot viure al cos de la persona durant anys i crear greus afectacions que empitjoren la seva qualitat de vida. De fet, pot causar problemes tan greus com insuficiència renal, càncer de bufeta, cirrosi hepàtica, infertilitat o ictus.

Segons les nostres estimacions, a Catalunya podrien viure 30.000 persones infectades sense saber-ho. En aquest moment, un 40% de la població estudiada ha sortit positiva en esquistosomiasi.

Notícies relacionades