Tornar a actualitat

La població que té una immunodeficiència greu està augmentant molt en la darrera dècada

16/05/2024
La població que té una immunodeficiència greu està augmentant molt en la darrera dècada

A la Fundació Lluita contra les Infeccions disposem d’una unitat de recerca especialitzada en pacients immunocompromesos que són aquells que tenen un sistema immunitari més feble i que, per tant, poden adquirir una infecció amb més facilitat.

Per aprofundir en la tasca que es porta a terme des de la Unitat d’Infeccions en Pacients Immunodeprimits parlem amb la Dra. Lluïsa Pedro-Botet metgessa de l’Hospital Germans Trias i cap d’aquesta unitat de recerca a la Fundació Lluita contra les Infeccions.

Què són les immunodeficiències?

La immunodepressió no té una definició unànime, però les guies internacionals i locals coincideixen a dir que és un deteriorament del sistema immunitari que pot ser tant general, sistèmic del cos humà, com local, que afecti només un òrgan concret. De l’afebliment del sistema immunitari en resulten diverses conseqüències; una de les més rellevants és que incrementa el risc de contraure una infecció.

Quina és la situació actual d’aquestes malalties que afecten el sistema immunitari?

En aquest moment ens trobem amb un augment constant de les immunodeficiències perquè cada vegada hi ha més trasplantaments d’òrgan sòlid, s’està incrementant moltíssim el trasplantament de progenitors hematopoiètics i augmenten els tractaments amb petites molècules, els immunosupressors selectius, perquè són capaços de curar malalties inflamatòries, com és el cas de les reumatologies i moltes d’altres. Tots aquests tractaments pensats per millorar una afectació en concret, tenen la seva contrapartida, ja que en molts casos afebleixen el sistema immunitari.

Per què s’ha creat la unitat d’immunocompromesos?

Hem creat aquesta unitat a l’Hospital Germans Trias perquè som conscients que ens ve aquest tsunami en nombre i gravetat de malalties en pacients immunocompromesos i volíem consensuar protocols encarats a la prevenció de la infecció, el diagnòstic i el tractament precoç en la població immunodeprimida greu.

Què porta a terme aquesta unitat?

Des d’aquesta unitat de pacients immunodeprimits integrada per cinc doctores: Rosa Benítez, Carme Bracke, Ana Peris, Alba Romero i jo mateixa, liderem tres coses principalment; la primera és la part assistencial, que ens ocupa un gran nombre d’hores de tot l’equip, la segona gran activitat és la recerca que portem a terme com a investigadores de la Fundació Lluita contra les Infeccions i, finalment, l’esfera docent que personalment lidero com a professora titular de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Alhora portem a terme formació de postgrau mitjançant la plataforma de transmissió del coneixement de la Fundació: ScienHub i, també, a lInstitut d’Investigació Germans Trias i Pijol (IGTP).

Quins estudis esteu liderant en aquest moment?

Ara mateix portem a terme recerca en projectes competitius, projectes no competitius i assajos clínics impulsats per la mateixa Fundació. En aquest moment estem col·laborant amb la Fundació Josep Carreras en un estudi sobre leucèmia limfàtica crònica i immunodeficiència secundària vs. primària. L’objectiu que ens hem proposat és determinar si el sistema immunitari d’un pacient que té una leucèmia limfàtica crònica i que desenvolupa una alteració immunitària amb un tractament d’immunoglobulines pot millorar el deteriorament del seu sistema immunològic. A més a més, participem en diferents assajos clínics que liderem directament des de la Fundació com el SUPERNOVA, o el PAXLOVID, que ja hem finalitzat i que volien prevenir complicacions greus amb pacients amb COVID lleu amb immunodeficiència secundària greu.

Quina és la importància d’haver creat aquesta unitat?

La missió que nosaltres tenim és aconseguir un maneig òptim i integral del pacient immunodeprimit greu: la prevenció, el diagnòstic i el tractament. En aquest sentit, també fem una gran tasca d’empoderament del pacient donant-li el màxim d’informació perquè millori el seu benestar tant físic com psicològic, ja que en aquest darrer aspecte ens hem sumat al programa «Tinc una IDP. Ja soc gran i no estic sol» mitjançant el qual oferim suport psicològic a aquests pacients. També formem part de diferents fòrums locals, nacionals i internacionals que ens ajuden a estar al dia de qualsevol novetat que sorgeixi en la nostra especialització mèdica.

Quin suport ofereix la Fundació a aquests pacients?

La Fundació és coneixedora de l’increment del nombre de persones que tenen una immunodeficiència greu i, per tant, se suma a la recerca en infeccions en pacients immunodeprimits mitjançant assajos clínics que tinguin l’objectiu d’identificar tractaments que puguin curar-los o millorar la seva qualitat de vida.

Notícies relacionades