Tornar a actualitat

El risc de contraure malalties cardiovasculars greus en persones que conviuen amb el VIH augmenta després d’haver tingut la Covid-19

19/03/2024
El risc de contraure malalties cardiovasculars greus en persones que conviuen amb el VIH augmenta després d’haver tingut la Covid-19

Des de l’arribada de la teràpia antiretroviral l’any 1996, la morbiditat i la mortalitat relacionades amb el VIH han disminuït dràsticament i avui dia, les persones amb VIH diagnosticades oportunament i començant el tractament adequat tenen una esperança de vida similar a la de la població general. No obstant això, la millora de la supervivència s’ha traduït en un augment de la càrrega de comorbiditats no infeccioses relacionades amb l’edat, com la malaltia cardiovascular que s’estima que és 1,5 o 2 vegades més prevalent que en el cas de la població general.

Afectació de la Covid-19 en persones amb VIH

La Covid-19 aguda, causada pel SARS-CoV-2, va sorgir a finals de 2019 i ha causat més de 450 milions d’infeccions a tot el món. Diversos estudis han relacionat la infecció per Covid-19 amb un augment del risc de resultats cardiovasculars adversos a la població general, tant en la fase aguda, com després de la recuperació de la infecció. No obstant això, l’efecte de la Covid-19, pel que fa a les malalties cardiovasculars entre persones amb VIH, encara no havia estat explorat.

Recerca internacional amb presència catalana

Un equip d’investigadors internacional amb la presència de la Fundació Lluita contra les Infeccions, el Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les ITS i Sida de Catalunya (CEEISCAT) i l’Odense University Hospital (OUH) de Dinamarca va comprovar que la població amb VIH que havia passat la Covid-19 tenia un risc més elevat de patir una malaltia cardiovascular greu com tromboembòlies o insuficiència cardíaca, entre altres, l’any següent a haver patit la Covid-19, especialment durant els primers sis mesos. La recerca, que ha estat publicada a la revista Clinical Microbiology and Infection Diseases, inclou aproximadament 18.000 persones amb VIH, 14.000 de les quals no havien estat diagnosticades prèviament de Covid-19, mentre que 4.199 sí. En total, 832 van patir una malaltia cardiovascular l’any següent a la Covid-19 o en el mateix període al grup control. Els investigadors van descobrir que les persones que havien passat la infecció per SARS-CoV2 tenien un 30% més de possibilitats de patir una malaltia cardiovascular greu l’any posterior a la infecció.

El Dr. Josep M. Llibre, investigador de la Fundació Lluita contra les Infeccions que ha coordinat l’estudi i metge de l’Hospital Germans Trias, comenta que aquest augment de les possibilitats que tenen les persones amb VIH de patir una malaltia cardiovascular greu després d’haver passat la Covid-19 pren una gran rellevància, ja que els metges han de considerar aquest període posterior a la Covid-19 com un període de major risc per a veure episodis cardiovasculars en gent amb VIH. Els més freqüents han estat la malaltia tromboembòlica, la insuficiència cardíaca i diverses malalties del cor.

Tractament preventiu

Aquestes troballes tenen importants implicacions clíniques, destacant la importància de la immunització contra la Covid-19 en la població amb VIH com a mètode preventiu de patir una malaltia cardiovascular. Llibre afegeix que com a mètode preventiu és important que les persones que viuen amb el VIH es vacunin contra la Covid-19. Alhora, l’investigador ressalta que si s’ha passat la infecció, hauria de ser primordial ser conscient d’aquest augment del risc i intentar controlar altres factors que poden potenciar la malaltia cardiovascular com el tabaquisme, la diabetis, la hipertensió o el colesterol alt.

Conclusió

En conclusió, el primer any després de passar la Covid-19, l’equip investigador va determinar que els pacients amb VIH tenien un 30% més de possibilitats de patir una malaltia cardiovascular. Aquest risc més elevat també es va confirmar en el cas de persones amb VIH amb Covid-19 que no havien patit anteriorment cap malaltia cardiovascular, i en les que no havien requerit un ingrés hospitalari. Per tant, la Covid-19 s’ha de considerar un risc addicional en el cas de les persones amb VIH, destacant la importància de la prevenció mitjançant la vacunació, i la necessitat urgent d’aprofitar les intervencions preventives durant aquest període.

Notícies relacionades