Tornar a actualitat

Celebrem la Segona Jornada de Formació com a Centre d’Excel·lència en VIH i Envelliment

29/04/2024
Celebrem la Segona Jornada de Formació com a Centre d’Excel·lència en VIH i Envelliment

El VIH (Virus d’Immunodeficiència Humana) i l’envelliment són dos temes que estan cada cop més interconnectats a causa dels avenços en el tractament d’aquesta infecció que han permès que les persones amb el virus visquin vides més llargues i saludables. Tot i això, aquestes persones presenten un augment de les comorbiditats associades a la inflamació sistèmica que provoca el virus i el mateix envelliment, així com de toxicitats associades al tractament antiretroviral.

Com en altres malalties cròniques el maneig d’aquestes persones és complex i es necessita una atenció integral amb un enfocament multidisciplinari, en què es considerin les particularitats pròpies d’aquest col·lectiu per millorar la seva qualitat de vida.

VIH i Envelliment

Des de fa una dècada la Fundació Lluita contra les Infeccions té una consolidada línia d’investigació, liderada per la Dra. Eugènia Negredo, enfocada a estudiar l’envelliment en pacients VIH. Els projectes duts a terme, les troballes realitzades en aquesta matèria i els articles publicats han tingut un gran ressò nacional i internacional, posicionant al grup com a referent en la matèria.

Per poder atendre de manera multidisciplinària les necessitats d’aquestes persones, s’ha creat un circuit assistencial específic que inclou visites mèdiques, assistència social i seguiment psicològic i nutricional, entre d’altres. Actualment, s’està treballant per poder ampliar l’avaluació geriàtrica integral a més persones amb VIH majors de 50 anys.

Centre d’Excel·lència en VIH i Envelliment

L’any 2023 l’equip i l’entitat van ser reconeguts com a especialistes en la investigació, el tractament i l’atenció de persones infectades amb el VIH, rebent l’acreditació com a Centre d’Excel·lència en VIH i Envelliment pel programa de Gilead Sciences.El reconeixement com a Centre d’Excel·lència en VIH i Envelliment ens posiciona com a centre formatiu de referència amb un paper crucial en la lluita contra el VIH i la sida, ja que ajudem a millorar la qualitat de vida de les persones infectades, promovent la prevenció de la transmissió del virus i contribuint en el progrés de la investigació i el desenvolupament de tractaments més efectius.

Segona Jornada de Formació com a Centre d’Excel·lència en VIH i Envelliment

Aquests dies a la Fundació Lluita contra les Infeccions s’ha portat a terme una formació presencial, teòrica i, sobretot, pràctica, sobre aspectes bàsics i clínics de l’envelliment en la infecció per VIH amb més de 12 hores lectives repartides en 2 dies. L’esdeveniment ha estat organitzat per ScienHub Education, plataforma de la Fundació que organitza activitats i projectes formatius. La formació molt personalitzada estava dirigida a un grup reduït de professionals mèdics i investigadors de centres hospitalaris de Catalunya. Aquest any, a diferència de l’edició anterior, el grup encara ha estat més reduït per poder reforçar la formació pràctica que ha inclòs l’abordatge de casos clínics mitjançant la tècnica de role playing.

El curs es va programar amb el propòsit de posar el pacient al centre de totes les intervencions per garantir-li un envelliment saludable i una millor qualitat de vida. Així doncs, la formació ha abordat no només aspectes estrictament mèdics, sinó també socials, psicosocials, funcionals, cognitius i geriàtrics.

Aquest taller ha estat coordinat científicament per la Dra. Eugènia Negredo, cap de secció VIH de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i investigadora de la Fundació Lluita contra les Infeccions, i ha comptat amb la participació d’experts del seu equip i col·laboradors habituals.

L’esdeveniment tindrà una tercera edició el mes d’octubre d’aquest any 2024 que mantindrà la mateixa línia de continguts.

Notícies relacionades